De goede leiders

Teamcoaching

We kennen allemaal wel iemand die we altijd kunnen vertrouwen om ons te vertellen wat we moeten horen, of dat nu op een goede of slechte manier is. Zij zijn de goede voorbeelden. Dit gaat niet alleen over de techniek van het spreken in het openbaar. De goede leiders zijn degenen die zoeken naar de manieren waarop mensen kunnen presteren. We kennen allemaal mensen die je vertellen wat je moet doen. Het zijn de mensen die ons vertellen wat voor werk we moeten doen, wat we moeten kopen, wat we moeten eten en hoe we eruit moeten zien. We hebben allemaal wel zo iemand in de familie. Sommigen van hen gebruiken ook deze stijl van leiderschap. Misschien ken je de goede leiders niet omdat je er maar één hebt. Het is geen slechte zaak. Zij zoeken niet naar de redenen om iets niet te doen. Zij zoeken naar manieren om de taken te volbrengen die wij ons hebben gesteld, oftewel een goede team coach.

Het probleem met de manier waarop deze leiderslichten hun taak vervullen is dat je ze ofwel kunt beoordelen op het niveau van de weerstand die ze oproepen ofwel op het niveau van de motivatie die ze voortbrengen. De eerste vraag die je moet stellen bij alles wat op de agenda staat voor discussie in een groep is deze: “Hoe goed voelen mensen zich als we deze discussie voeren?” Bij welk niveau van reactie krijg je een gretigheid om naar het volgende punt te gaan. Het is gemakkelijker om informatie over te brengen als je weet hoe goed mensen zich voelen bij wat er besproken wordt.

De mate van motivatie die je van een groep mensen krijgt is gebaseerd op de mate van inzet die de individuen bereid zijn in hun werk te steken. Sommige mensen willen helpen. Voor alle andere doelen is motivatie een functie van de anderen. Het is net andersom. De mensen willen iets dat ze nooit eerder hebben gekregen. Ze willen ofwel de goede resultaten ofwel de slechte resultaten. Door ervoor te zorgen dat de mensen in de kamer het goede eruit halen, worden ze gestimuleerd om op te staan en het zware werk te doen.

De goede leiders zijn degenen die dit heel goed doen. De mensen willen door de moeilijke tijden heen. Het geheim is om goed genoeg met mensen om te gaan om ze door de slechte tijden heen te krijgen. Daarvoor moet je ervoor zorgen dat de slechte mensen het gevoel hebben dat ze nog steeds doen wat ze deden. De goede leiders krijgen dat misschien niet zo snel voor elkaar, maar uiteindelijk wordt er met veel verdriet en hartbrekend werk aan gewerkt om het slechte door te komen en de aanpassing aan de nieuwe situatie te maken. De slechten willen niet terug naar hoe het was. Zij maken hier plannen voor. Ze zorgen ervoor dat ze teruggaan naar hoe ze waren, maar met meer kennis op dit punt dan ze de eerste keer waren. Jij moet ook zo zijn als je de geweldige resultaten wilt behalen van de mensen met wie je werkt.