Nascholing leerkrachten basisonderwijs: waarom, wat en hoe?

Nascholing leerkrachten basisonderwijs

 

Nascholing leerkrachten basisonderwijs is erg belangrijk in het huidige onderwijslandschap. Bijscholing is essentieel voor leerkrachten in het basisonderwijs, omdat het hen helpt op de hoogte te blijven van het laatste onderzoek en de beste onderwijspraktijken. Bovendien vergroot het hun inzicht in de leerbehoeften van hun leerlingen, bevordert het actieve professionele ontwikkeling en biedt het een forum voor samenwerking tussen leerkrachten op verschillende niveaus en vakgebieden. Bijscholing heeft ook een positief effect op de onderwijspraktijk van leerkrachten doordat zij beter in staat zijn belangrijke concepten of verbeterde strategieën voor specifieke leerbehoeften van leerlingen te onderwijzen. Bovendien kan regelmatige bijscholing de arbeidstevredenheid van leerkrachten aanzienlijk vergroten en hun vertrouwen als effectieve instructeurs van toekomstige leerlingen versterken. Leerkrachten in het basisonderwijs zijn bijzonder geschikt om regelmatig bijscholing te volgen, omdat zij buiten de klas meestal weinig tijd hebben om zich te concentreren op het versterken van de vaardigheden die hen tot succesvolle leerkrachten maken. Het is belangrijk op te merken dat bijscholing niet alleen aan het eind van het jaar plaatsvindt, maar een continu proces is gedurende de hele loopbaan van een leraar.

Waarom bijscholing voor basisschoolleraren?

Een van de grootste uitdagingen voor het onderwijs is het feit dat de meerderheid van de leerkrachten ouder is dan 40 jaar. Deze wanverhouding tussen de leeftijd van de leerkrachten en de omvang van de volgende generatie leerlingen begint gevolgen te hebben voor de prestaties van de leerlingen op school. Voorts heeft de huidige stand van de lerarenopleiding geen gelijke tred gehouden met de behoeften van een digitale en steeds meer op kennis gebaseerde samenleving. Deze factoren vragen om substantiële veranderingen in de manier waarop leraren worden opgeleid en in de manier waarop bijscholing wordt gebruikt om hen op de hoogte te houden van het laatste onderzoek en de beste praktijken. Bijscholing kan leraren helpen om op de hoogte te blijven van de laatste onderzoeksresultaten en beste praktijken door middel van:

Hoe bijscholing voor leerkrachten in het basisonderwijs eruit ziet.

Moderne bijscholing voor leerkrachten in het basisonderwijs combineert vaak een eendaagse workshop met een of meer e-learningactiviteiten. De workshop richt zich op bijgewerkt onderzoek over leren en beste praktijken in het lesgeven, terwijl de e-learning activiteiten de leerkrachten helpen om de nieuwe kennis toe te passen op reële situaties in de klas. E-learningactiviteiten kunnen activiteiten omvatten zoals:

Uit een studie van 562 leerkrachten die bijscholing hadden gekregen, bleek dat degenen die aan bijscholing hadden deelgenomen hogere niveaus van zelfeffectiviteit hadden, een beter begrip van de leerbehoeften van leerlingen en hogere verwachtingen van de schoolprestaties van leerlingen. Bovendien rapporteerden leerkrachten die aan bijscholing deelnamen een groter gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde, en een grotere waarschijnlijkheid om les te blijven geven.

Een andere studie onderzocht de effecten van bijscholing op de houding van leraren ten opzichte van hun beroep als leraar. De onderzoekers gingen met name na of bijscholing de houding van leraren over het belang van lesgeven, de waarde van hun beroep en het belang van bijscholing zou veranderen. Uit de resultaten bleek dat bijscholing een significant effect had op de houding van leraren ten opzichte van het belang van lesgeven en de waarde van hun beroep. Bovendien veranderde de bijscholing de houding van leerkrachten tegenover het belang van bijscholing aanzienlijk.

Hoe bijscholing voor leerkrachten in het basisonderwijs te implementeren

Nadat bepaald is hoe lang de bijscholing duurt, is de volgende stap het identificeren van de deelnemers. Als de organisatie die de bijscholing geeft bijvoorbeeld een uitgebreid programma heeft, kunnen de deelnemers alle leerkrachten zijn die aan het programma deelnemen, of de deelnemers kunnen een steekproef zijn van de leerkrachten in een specifieke school of district. De personen die aan de opleiding deelnemen kunnen willekeurig worden geselecteerd, of de organisatie kan een enquête houden om te bepalen wie het meest geïnteresseerd is in bijscholing.

Vervolgens is het belangrijk de facilitator van de bijscholing te selecteren. In veel gevallen heeft de leider van een professioneel ontwikkelingsprogramma ervaring met het leiden van bijscholing. Zo niet, dan kan de organisatie een facilitator inhuren om bijscholing te geven. Het is belangrijk dat de leider een facilitator kiest die ervaring heeft met het leiden van bijscholing. Facilitators die geen ervaring hebben met het leiden van bijscholing hebben meestal niet de expertise die nodig is om de training succesvol te maken.

Eerst moet de leider een programmaoverzicht maken. Dit kan een programma zijn dat ontwikkeld is door een nascholingsdeskundige of een programma dat door de nascholingsleider zelf is gemaakt. Vervolgens moet de leider een programmaoverzicht ontwikkelen. Het programmaoverzicht moet de volgende informatie bevatten: