Leef je leven

Mindfulness meditatie Nijmegen

Meditatie is een proces van leren ons meer bewust te worden van wat we voelen. Het is een innerlijk bewustzijn van hoe we leven. We leren onze aandacht naar buiten te richten, waarbij we ons vermogen ontwikkelen om op te merken wat er lichamelijk aan de buitenkant van onszelf gebeurt. Meditatie is ook een proces van innerlijke bewustwording, van leren kijken naar onze interne dialoog. We leren te stoppen met reageren op wat we denken dat er om ons heen gebeurt. Meditatie is meer gericht op onze gevoelens dan op iets anders.

Door dit te doen, leren we te luisteren naar dat innerlijke stemmetje. Het is dat stille kleine stemmetje dat ons vertelt wat echt belangrijk voor ons is. Het is onze gids op onze levensreis. We leren ook te letten op ons innerlijk geklets, die eindeloze stroom van negatieve en angstige gedachten en oordelen over de aard van het leven zelf. Als we stoppen en alles beginnen te zien en te voelen als die vredige, stille energie, begint onze innerlijke wereld te ontwaken en uit te breiden.

Het is nuttig als we hulpmiddelen zoals meditatiemuziek kunnen vinden om ons te helpen bij dit ontwaken en om meer van onze gevoelens naar buiten te krijgen. We kunnen die hulpmiddelen ontwikkelen en ze op dagelijkse basis beginnen te gebruiken. Net zoals eb en vloed eb en vloed, zo ebt en vloeit meditatie met een cyclus van diepe wendingen en stromingen. De zon komt op en gaat onder. De zon zit aan de hemel, opbouwend en vernietigend. De seizoenen veranderen en groeien en overstelpen ons nooit met die maar al te bekende druk om te groeien en meer te zijn.

In onze buitenwereld kijken we naar leven, vernietiging en oorlog. Omdat we slapen, creëren we in feite de stress en realiseren we het ons nooit. We kunnen beginnen de aard van de tijd waarin we nu leven te vertalen als de cyclus die bevorderlijk is om op een, laten we zeggen, hoopvolle manier te kunnen leven. We kunnen de cycli gaan zien als iets moois, iets om te beschermen, te voeden en te regenereren. Door de tijd te nemen om de cycli te beseffen, kunnen we ze waarderen en ons concentreren op het aangename ervan. Het gaat erom waar je aandacht aan besteedt. Als je bent zoals de meeste mensen, dan hoop je op de goede tijden en leef je voor de slechtste. Je bekijkt het leven door je ogen op zoek naar zelfs de goede dingen en dingen om je mee te belonen waarover je zingt en die je wenst in je hoofd. Je leeft je leven vanuit je oude geconditioneerde geest, nog gevuld met oude ideeën over goed en slecht en goed en fout.

We hebben allemaal hoop, we hebben allemaal dingen nodig om ons leven te richten en ons dat gevoel van welzijn en troost te geven. De oude versleten ideeën over wat de wereld rond doet draaien helpen helemaal niet, ze geven je alleen maar meer van diezelfde gevoelens. Als je je leven doorbrengt met zorgen maken is de kans groot dat je de problemen van gisteren in je ban krijgt, de kans is groot dat leven, leven en denken nooit saai is geweest en dat goede tijden voor ons verloren zijn gegaan. We komen vast te zitten in de oude geconditioneerde geest.

Het is tijd om de geest lente schoon te maken. Het is tijd om nieuwe dingen in de geest te creëren over de wereld en onszelf. Het is tijd om uit de doos te breken en in de rivier van het leven te stappen. Het is tijd om de levende dingen te zien en te voelen. Het is tijd om het leven groots waar te nemen en te leven, om de volste tijd van je leven voluit te leven – echt leven!

We kunnen in de mogelijkheid stappen om onze passies in het Nu te leven, precies in het Nu. De Geest kan losbreken uit oude condities die gebaseerd zijn op wat we geleerd hebben van ouders, leraren, mentoren, religie en geschiedenis. Het is mogelijk om los te breken van de muren van de geest om ons te verbinden met de energie van de vruchten van de Aarde, de schoonheid van het Universum.

We kunnen durven beginnen, met het Welzijn om in het Nu te leven! Wees moedig en maak die sprong in het moment vol verwachting van wat het leven voor jou in petto kan hebben!