Hoe werkt reflexologie?

Voetreflex Utrecht

Reflexologie houdt verband met een systeem van reflexen of impulsen in het menselijk lichaam waarvan wordt aangenomen dat het in verband staat met bepaalde organen, klieren en andere delen van de gezondheid van het lichaam.

Reflexologie maakt deel uit van vele systemen die door de oosterse geneeskunde worden gebruikt. De praktijken van acupunctuur en acupressuur zijn beide geworteld in dit type praktijk, evenals de traditionele niertherapie en reflexologie. Reflexologie is uniek omdat er druk wordt uitgeoefend op specifieke punten op de handen of voeten. Bij dit type behandeling ligt de nadruk op het verbeteren en reguleren van de functie van organen, klieren en zenuwen, terwijl ook aandacht wordt besteed aan het algehele welzijn van de gemasseerde persoon.

Deze vorm van alternatieve geneeskunde richt zich op traditioneel aanvaarde praktijken van complementaire en alternatieve geneeskunde.Traditioneel of niet, alle praktijken zijn gebaseerd op het idee dat een genezingscrisis kan worden teweeggebracht door een onevenwicht in de functie of positie van een van de vijf zintuigen van de Theractor. In het geval van Reflexologie gebruikt de Zintuiglijke Ander het Drukpunt, of de vijf-zintuiglijke input, om specifieke punten op de handen of voeten van dePatiënt om te leiden of te stimuleren.

Hoe werkt Reflexologie

Reflexologie kan worden gebruikt om specifieke problemen aan te pakken die verband houden met de voeten of de handen en het kan worden gebruikt in combinatie met andere massagebewegingen. Veel reflexologen gebruiken bijvoorbeeld hun handen om stijve of gespannen spieren te ontspannen, en oefenen dan druk uit op specifieke punten op de voetreflex.

Bij traditionele reflexologie wordt druk uitgeoefend op het “drukpunt” van de voet of hand. Bij reflexologie kan de druk niet op één plaats van het lichaam worden uitgeoefend en zal variëren naargelang het drukpunt. Bij deze behandeling wordt aangenomen dat het “Drukpunt” zich aan de binnenkant van het enkelgewricht bevindt, binnenin de huid.

Het drukpunt wordt verondersteld een communicatiemiddel te zijn voor de geest van de patiënt. Als een patiënt die een reflexologiebehandeling ondergaat boosheid of verdriet uit, is er een toename van de statische energie van het Drukpunt. Terwijl sommigen dit een bijkomende oorzaak vinden voor hoofdpijn, vermoeidheid of slaperigheid, vinden anderen dat druk op het Drukpunt een staat van kalmte of ontspanning kan opwekken die verlicht wordt nadat de polsslag en ademhaling normaler worden.flex…

Als bijkomend voordeel merken sommige patiënten dat hun symptomen verminderen of zelfs verdwijnen door het aanbrengen van een topische ontstekingsremmende zalf. Reflexologie wordt gebruikt om onevenwichtigheden in het lichaam, waarvan wordt aangenomen dat ze bijdragen aan bepaalde ziekten, op te sporen en te behandelen.